Vliv kosení na druhové složení a nadzemní biomasu porostů eutrofní zaplavované louky - Francová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je součástí projektu GA ČR č. 526/06/0276 Eutrofizace mokrých luk: Vliv na interakce půda - rostlina s důrazem na transformace uhlíku a dusíku, na jehož řešení se podílí Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR. Cílem práce je zdokumentovat stav 30 let nekoseného porostu a porostů s různou frekvencí kosení v zaplavované části Mokrých Luk u Třeboně. V práci je řešen současný stav vegetace se změnami, vývojem rostlinných společenstev a produkcí nadzemní biomasy na vybrané části Mokrých Luk u Třeboně. Výsledky jsou porovnány s výsledky výzkumů, které probíhaly na Mokrých Loukách za posledních 30 let. Závěry práce potvrzují, že vegetace se stává nestabilní s převládajícími konkurenčně silnými a synantropními druhy, zejména kostivalem lékařským (Symphytum officinale), pampeliškou lékařskou (Taraxacum sect. ruderalia), kopřivou dvoudomou (Urtica dioica), šťovíkem tupolistým (Rumex obtusifolius). Dominantním druhem zamokřené a kosené části Mokrých Luk se stává chrastice rákosovitá (Phalaris arundinacea).
EFFECT OF MOWING ON SPECIES COMPOSITION AND ABOVEGROUND BIOMASS OF A EUTROPHIE WET MEADOW
Keywords: Mokřad; Třeboňsko; Fytocenologie; Nadzemní biomasa; a wetland; Třeboňsko; a phytocenology; an aboveground biomass