Kontrastivní analýza polysémních slov v češtině a španělštině - Vacková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Předložená diplomová práce se zabývá kontrastivní analýzou českých a španělských frazeologických jednotek polysémního slova srdce. Cílem práce je na základě poznatků o kognitivních principech v přirozeném jazyce analyzovat původní podstatu zkoumaných frazeologických jednotek a výskyt jejích ekvivalentu ve druhém jazyce. Práce obsahuje teoretické kapitoly kognitivní lingvistiky, kategorií, tělesného zakotvení a konceptuální metafory. Tyto jsou dále aplikovány v analytické části, která prezentuje jednotlivé koncepty radiální kategorie pojmu srdce. Na konci práce se nachází vyhodnocení provedené analýzy, závěr a španělské resumé. Práce je psaná v českém jazyce.
Contrastive analysis of polysemic words in Czech and Spanish
Keywords: polysémie; radiální kategorie; konceptuální metafora; embodiment; polysemy; radial category; conceptual metaphor; embodiment