Vytvoření a ověření cíleného kompenzačního programu na základě metody FMS (Functional Movement Screen) pro klienty Local Gym v Českých Budějovicích - Popelková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2016)
Funkční screening pohybu (FMS) je nástroj, který hodnotí selektivní základní pohybové vzorce a určuje potenciální riziko zranění. Cílem práce je navržení a ověření cílených korektivních cviků na základě výsledků FMS testu vytvořených pro nově příchozí klienty Local Gym v Českých Budějovicích. Testování se zúčastnilo 17 probandů (12 žen a 5 mužů) ve věku 26 až 61 let. Všichni účastníci podstoupili FMS test, hodnocení bylo provedeno podle standardizovaných kritérií FMS, následně byly navrženy korektivní cviky, a poté po uplynutí třech měsíců při pravidelném cvičení dvakrát týdně byl proveden retest. Po porovnání výsledků vstupních testů a retestu se u většiny testovaných projevilo zlepšení pohybových vzorců.
Creating and verifying the targeted compensation program based on the method FMS (Functional Movement Screen) for clients of Local Gym in České Budějovice
Keywords: pohybový stereotyp; postura; kinetický řetězec; motorická kontrola; funkční pohybové testy; movement pattern; posture; kinetic chain; motor control; functional movement screen