Klimatický vývoj v době železné a římské: Přehled soudobého bádání a případová studie Čech - Vobejda, Libor (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá klimatickým vývojem v době železné a římské a působením podnebí na lidské populace na příkladu cílového období. První polovina statě je věnována klimatologickým metodám. Porozumění principům a nedostatkům jednotlivých metod je klíčové pro správnou interpretaci paleoklimatologických nepřímých indicií. Součástí práce je stručný popis působení klimatického jevu Severoatlantické oscilace na evropské počasí. Hlavním bodem je nástin možného vývoje středoevropského klimatu na základě nepřímých dat z různorodých paleoklimatologických archivů. V návaznosti na rekonstrukci klimatických podmínek je poslední část zaměřena na možné působení variability klimatu na migraci a prostorové rozmístění osídlení v Čechách.
Climatic variability during Iron and Roman Iron Ages: Overview of recent research and case study of Bohemia
Keywords: Paleoklimatologie; klima; doba železná; doba římská; lidské osídlení; Paleoclimatology; climate; Iron Age; Roman Iron Age; human settlement