EEG ERP inhibiční reakce selektivní pozornosti u bilingvních osob - Janoušková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce navazuje na výzkum bilingvních jedinců a zkoumá rozdíly v kognitivních procesech (především selektivní pozornosti). Porovnává rychlost a správnost reakcí bilingvních a monolingvních osob na verbální podněty (detekce písma), během kterých na zkoumané jednotlivce působí jako distraktor ještě tón o akustickém tlaku 76 dB. V teoretické části jsou rozpracovány informace ohledně jazyka a řeči obecně, řečového vývoje, bilingvismu, elektroencefalografie a samozřejmě také řeči v rámci neuropsychologie. V praktické části je popsána metodologie výzkumu, zpracování a analýza dat, jež byla získána během experimentu. Je předpokládáno, že bilingvní osoby by měly mít rozdílné hodnoty evokovaných potenciálů, především v lingvistické části mozku a v rámci behaviorálních dat by se měla projevit jejich kognitivní výhoda v nižší chybovosti. Z experimentu byly získány 2 druhy dat ? behaviorální a EEG záznamy. Behaviorální data byla zpracována v programu Excel a EEG záznamy v programovacím prostředí MATLAB. Výsledky potvrdily meziskupinové rozdíly v ERP komponentách, ovšem v rámci behaviorálních dat byly výsledky rozporuplné, což lze přičítat především velikost vzorku.
EEG ERP inhibitory response of selective attention in bilingual subjects
Keywords: neuropsychologie; bilingvismus; elektroencefalograf; evokované potenciály; detekce písma; auditivní stimuly; neuropsychology; bilingualism; electroencephalograph; event-related potentials; font detection; auditive stimuli