Mezi filosofií a performancí: intertextualita díla Tomáše Rullera - Martinek, Filip Gorazd (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce má za cíl seznámit laskavého čtenáře s problematikou performance. Přístup k performanci v této práci je však povýtce filosofický. Metodologicky se tak nalézáme mezi performancí a filosofií. Čtenář je nejdříve seznámen s narativem konkrétní performance, performativním obratem a performance studies. Je poskytnuta definice performance s aplikací na dějiny, ve kterých se objevují i zcela nové náhledy na to, co můžeme považovat za skutečnou performanci. Navíc jsou i samotné dějiny řešeny skrze filosofii. Velká část práce se zabývá explikací filosofického díla Tomáše Rullera. Závěrečná část práce předkládá čtenáři možnost založení filosofické antropologie v díle Edity Steinové, což představuje protipól soudobého trendu antiesencialismu.
Between Philosophy and Performance: the Intertextuality of Tomas Ruller's Work
Keywords: performance; performance art; akční umění; Tomáš Ruller; Edita Steinová; Petr Rezek; fenomenologie; definice; performance; performance art; action art; Tomas Ruller; Edith Stein; Petr Rezek; phenomenology; definition