Elektronická versus písemná forma ošetřovatelské dokumentace - názory a preference sester - Komardinová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Tato bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou dokumentací v elektronické a písemné podobě. Ošetřovatelská dokumentace je součástí dokumentace zdravotnické a týkají se jí stejná pravidla jako u zdravotnické dokumentace. Je to záznam o sesterských činnostech, které jsou prováděny u pacienta. Obsahuje ošetřovatelskou anamnézu, hodnocení péče u pacienta, záznam o stavu pacienta, propouštěcí a překladovou zprávu a další složky, jako jsou škály bolesti, Barthelův index, Glasgow coma scale, záznam o dekubitech, o příjmu a výdeji tekutin, monitorace vitálních funkcí, Nortonová stupnice či záznam o ošetření ran. Pro kvalitní péči o pacienta je velmi důležité vést jednotnou ošetřovatelskou dokumentaci. V bakalářské práci byly stanoveny čtyři cíle. Prvním bylo zjistit názory sester na jednotlivé formy ošetřovatelské dokumentace. Za druhé odhalit, jaký druh ošetřovatelské dokumentace sestry upřednostňují, zda-li je to ošetřovatelská dokumentace písemná nebo elektronická. Třetím cílem bylo definovat, jakou formu ošetřovatelské dokumentace využívají dotázaná zdravotnická zařízení. A poslední cíl zahnul, zda vznikly nějaké problémy při zavádění elektronické ošetřovatelské dokumentace. Pro splnění těchto cílů byly osloveny respondentky ze dvou zdravotnických zařízeních. Sedm respondentek odpovídalo na otázky při individuálních rozhovorech v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích a stejný počet respondentek individuálně odpovídalo na kladené otázky v Nemocnici České Budějovice a.s. Kvalitativní sběr dat spočíval v individuálnosti jednotlivých rozhovorů s respondentkami. Po zpracování výsledků vyšlo najevo, že respondentky z Domova pro seniory Máj vyjadřují naprostou spokojenost s ošetřovatelskou dokumentací v elektronické podobě. Dotázané respondentky z Nemocnice v Českých Budějovicích preferují písemnou ošetřovatelskou dokumentaci, která by však dle jejich mínění potřebovala úpravy. Některé z nich přiznávají zájem o vyzkoušení ošetřovatelské dokumentace v elektronické podobě. Výsledky bakalářské práce ukazují na rozdílné názory respondentek v oblasti ošetřovatelské dokumentace. Zjištěné závěry z výzkumu by se mohly stát klíčové při rozhodování o zavedení nové či zlepšování již zaběhlé ošetřovatelské dokumentace ve zdravotnických zařízeních.
Electronic versus writen form of nursing documentation - the wiews and preferences of nurses.
Keywords: Ošetřovatelství; Ošetřovatelský proces; ošetřovatelská dokumentace písemná; Fotodokumentace; Vyhláška o zdravotnické dokumentaci; Nursing; nursing process; nursing documentation written; Photos; Decree on medical documentation