Vztah dcery s matkou a jeho provázanost s poruchou mentální anorexie - Vozáryová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Ve své bakalářské práci se zabývám vztahem mezi matkou a dcerou s poruchou příjmu potravy, konkrétně s mentální anorexií. Tato nemoc je v dnešní době velmi aktuálním problémem, zejména u dospívajících dívek. Je důležité zaměřit se na příčiny této poruchy, aby mohla být odhalena její podstata. Přestože ve většině literatury se jako hlavní problém spojený se vznikem této poruchy uvádí sociálně-kulturní pohled na ženské tělo a problematika ideálu krásy, rozhodla jsem se zaměřit na hlubší pojetí příčin, a sice na matku nemocné. Ústředním tématem této práce je provázanost poruchy s jejich vztahem. V teoretické části popisuji poruchy příjmu potravy, jejich projevy, příčiny a důsledky. Dále se zaměřuji na rodinné vztahy, vliv rodičů a způsob výchovy. Popisuji zde také znaky vztahu matky a dcery s mentální anorexií. Výzkum mé práce je koncipován kvalitativně, se zaměřením na vzájemnou provázanost a subjektivní vnímání vztahu mezi dcerou a matkou, v souvislosti se vznikem, rozvojem, průběhem a následky mentální anorexie. Používám zde polostrukturované rozhovory, vždy s dcerou i s matkou, které jsou vyhodnoceny pomocí otevřeného kódování. Informace o vzájemných vztazích jsou podloženy kresebnými materiály. Rozhovory i kresebné materiály ukazují, že vztahy dívek s mentální anorexií a jejich matek jsou příliš těsné, nebo naopak nejisté a ambivalentní.
The relationship between the mother and daughter and its cohesion with anorexia nervosa.
Keywords: Mentální anorexie; rodinné vztahy; matka a dcera; mental anorexia; family relationships; mother and daughter