Preference mikrohabitatu pro přezimování vodních ploštic - Čihák, Petr (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá přezimováním vodních ploštic. Cílem práce bylo experimentálně zjistit, jaké mikrohabitaty preferují tyto ploštice pro jejich přezimování. Experiment se konal ve skleníku na výukové zahradě PF JU v Českých Budějovicích (48° 58'32.182 "N, 14° 26'54.218" E)od začátku listopadu 2017 až do začátku března 2018. Ve skleníku byly vytvořeny suchozemské i vodní mikrohabitaty k potenciálnímu přezimování ploštic. Definované počty jedinců daného druhu byly vloženy v boxech s malým množstvím vody doprostřed skleníku. Zdrojem vodních ploštic byly okolní rybníky a zahradní jezírko, které leží na výukovém pozemku. Na konci experimentu byly všechny mikrohabitaty a jejich okolí důkladně prohlédnuty a nalezení jedinci (živí i mrtví) spočítáni a dáni do připravených vzorkovnic s koncentrovaným lihem. Výsledkem je, že znakoplavky preferují hlavně vodní mikrohabitaty, především s tlejícím listím. Klešťanky neupřednostňují žádných z nabízených mikrohabitatů a pravděpodobně unikly škvírami ve skleníku. Splešťule a jehlanky zůstaly po celou dobu experimentu v původním boxu. Zatímco jehlanky uhynuly, splešťule zde přežily experiment, dokud nedošlo k úplnému promrznutí na několik dní po sobě.
Microhabitat preferences for overwintering water bugs
Keywords: vodní hmyz; Nepomorpha; přezimovací habitaty; chladová odolnost; aquatic insects; Nepomorpha; overwintering sites; cold hardiness