Pantomima se sluchově postiženými v ramci dramatické výchovy - Rolníková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřena na možnosti pantomimy se sluchově postiženými v rámci dramatické výchovy. První část se zabývá pedagogikou volného času a přechodem k dramatické výchově. Druhá část se zabývá dramatickou výchovou a společnými prvky v pantomimě. Třetí část je zaměřená na historii a vymezení pojmu pantomima. Čtvrtá objasňuje surdopedii - sluchové postižení. V páté části je popsána nonverbální komunikace. V šesté, poslední části, je nastíněna historie a práce sdružení neslyšících. Pantomima má svoji historii převážně mezi dospělými. Stále častěji se využívá v rámci dramatické výchovy u dětí, což je přínosem pro jejich větší rozvoj komunikace a schopnosti domluvit se.
Pantomime with Deaf People in the Framework of Dramatic Education
Keywords: Klíčové pojmy: Pedagogika volného času; dramatická výchova; dramatoterapie; pantomima; improvizace; surdopedie; nonverbální komunikace; Key words: Pedagogy of a leisure time; drama education; dramatherapy; mime; improvisation; surdopedie; non-verbal communication.