Možnost využití vizuálního umění ve volném čase v průběhu léčby mentální anorexie - Brožková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá tématem možnosti využití vizuálního umění ve volném čase s cílem pozitivního ovlivnění léčby v průběhu hospitalizace pacienta s diagnózou mentální anorexie. Začátek práce je věnován vymezení pojmu mentální anorexie, seznámení se s uvažováním anorektika a režimem hospitalizace. Dále je pozornost věnována faktorům, které ovlivňují tělesnou stavbu jedince a vnímání vlastního těla. V závěru práce jsou popsána slohová období, na které je nahlíženo v kontextu dobových událostí a vývoje ideálu krásy. Praktická část je tvořena kvalitativním výzkumem a zhodnocením způsobů kreativního prožívání volného času a shodných kategorií ve vnímání uměleckých děl pacientek s mentální anorexií.
Option of Visual Art in Leisure Time during Mental Anorexia Therapy
Keywords: mentální anorexie; terapie; hospitalizace; adolescence; vizuální umění; vnímání; ideál krásy; estetika těla; umělecké slohy; volný čas; anorexia nervosa; therapy; hospitalization; adolescence; visual art; perception; beauty ideal; body aesthetics; artistic style; free time