Zpracování situační analýzy pro vybraný podnik - Roupcová, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce je analýza činností marketingového manažera ve vybraném podniku, se zaměřením na podrobné zpracování situační analýzy. Na základě získaných informací navrhnout možná řešení. V teoretické části práce jsou stručně vymezeny základní marketingové pojmy, je představený strategický marketingový proces a marketingová situační analýza. Tato analýza je dále detailně popsána. Je uveden její význam, jednotlivé kroky a postupy. Teoretická část je zakončena popisem SWOT a VRIO analýzy. Pro analýzu činností marketingového manažera s aplikací situační analýzy, byla vybrána společnost Bel Sýry Česko, a. s. Tato společnost se nachází v obci Želetava na Vysočině a zabývá se výhradně výrobou tavených sýrů, které dodává na český trh. Po krátkém představení společnosti, je čtenář seznámen s výčtem činností marketingového manažera a marketingového oddělení. Je uvedeno, z jakých zdrojů získává marketingové oddělení informace o tržním vývoji a spotřebitelském chování. Nasbírané informace o činnosti marketingového manažera (a celého oddělení), jsou následně šetřeny s použitím marketingové situační analýzy. Pro analýzu vnějšího a vnitřního prostředí bylo užito dílčích analýz - PEST analýzy, Porterova modelu 5 konkurenčních sil v prostředí a Analýzy firmy. Výsledky uvedených šetření jsou následně shrnuty ve vícefaktorových analýzách - ve SWOT a VRIO analýze. Na analýzu činností marketingového manažera, navazuje jejich následné zhodnocení, jenž je předmětem další části práce. SWOT analýza identifikuje, že mezi silné stránky společnosti patří: jméno podniku, produkt, technická úroveň firmy, cenová efektivnost, tržní podíl, flexibilita závodu nebo vzdělávací systém. Slabými stránkami jsou: ekonomická situace firmy, úroveň propagace, kvalita středního managementu a komplexnost závodu. Pokud se týká příležitostí, pak ze SWOT analýzy vyplývá, že se jedná o výrobní technologie, možnosti vstupu na nové trhy, růst významu trhu privátních značek nebo síla dodavatelů. Z ohrožení lze jmenovat hrozbu hospodářské recese, mzdovou inflaci, nestabilitu cen surovin, přírodní katastrofy (zde především pandemická virová onemocnění) a sílu odběratelů. VRIO analýza je posledním šetřením, které podporuje závěry, plynoucí ze SWOT analýzy a navíc přichází s objevením další silné stránky podniku v podobě jedinečnosti výrobního zařízení a nenapodobitelnosti nehmotných zdrojů, zejména výrobního know-how. Na základě všech výstupů provedených analýz, autorka navrhuje, aby byla provedena následující opatření: vynaložení úsilí k získání ocenění výrobků českou značkou kvality, expanze na zahraniční trhy, den otevřených dveří pro obchodní partnery, spolupráce s vysokou školou, poziční mapy značky výrobkové řady, využití technologie k inovaci výrobků (hmotností, obalů, receptur), vytvoření webových stránek želetavského závodu.
Marketing Situational Analysis of a chosen Company
Keywords: Marketing; propagace; situační analýza; SWOT analýza; VRIO analýza.; Marketing; promotion; situational analysis; SWOT analysis; VRIO analysis.