Romové a jejich postoj ke smrti a umírání v dnešní době: Romský pohřeb - Vítková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá současným postojem Romů ke smrti a umírání, zejména pak romským pohřbem. Cílem práce je reflexe pohledu Romů na smrt a umírání, včetně jejich specifik (zvyky, rituály, tradice), a to s ohledem na dnešní dobu. Práce je členěna do čtyř kapitol, v nichž se teoretické a praktické poznatky navzájem prolínají a doplňují. První tři kapitoly práce se věnují smrti, životu po smrti a pohřebním rituálům v obecné rovině, dále pak dějinné historii Romů související s jejich smrtí a umíráním a současným romským pohřebním tradicím, včetně víry Romů v posmrtný život a v duchy mrtvých. Poslední kapitola diplomové práce shrnuje poznatky z předchozích třech kapitol a je právě tou zmiňovanou reflexí současného postoje Romů ke smrti a umírání.
Romanies and their attitude to death and dying nowadays: The Romany funeral
Keywords: Romové; umírání; smrt; strach ze smrti; pověry; rituály; zvyky; pohřeb; pohřební tradice; Romanies; dying; death; fear of death; superstitions; rituals; customs; funeral; funeral traditions