Vliv příkrmu na porážkovou hmotnost a složení jatečného těla u faremně chovaných daňků (Dama dama) - Friedbergerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce "Vliv příkrmu na porážkovou hmotnost a složení jatečného těla u faremně chovaných daňků (Dama dama)" je zaměřena na zhodnocení vlivu dvou různých příkrmů a nutričního doplňku na porážkovou hmotnost a složení jatečného těla. Literární přehled je doplněn o výsledky experimentu, který byl uskutečněn na farmě Mnich u Kardašovy Řečice ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby v Praze Uhříněvsi. Desetiměsíční daňci byli rozděleni do tří stejně velkých skupin. Každá skupina byla chována odděleně, kde kontrolní skupina (skupina 1) měla k dispozici jen pastvu. Skupině 2 a 3 byl podáván příkrm ječmene a ovsa v poměru 2/3 : 1/3 v množství 0,4 kg/ks/den. Skupině 3 byl navíc podáván přípravek s 50% obsahem chráněné aminokyseliny lysin. Zvířata byla zvážena na začátku pokusu a při porážce ve věku 16 měsíců. Náhodně bylo vybráno 15 jedinců z každé skupiny, kteří byli poraženi. Porážka byla provedena ve třech porážkových dnech vždy po pěti kusech z každé skupiny. Následně byla zvířata převezena na jatka, kde byla provedena jatečná úprava obdobným způsobem, jako je referenční úprava JUT skotu SEUROP. Rozdíly mezi skupinami byly statisticky porovnány. Bylo provedeno ekonomické zhodnocení výhodnosti jadrného příkrmu a přídavku nutričního doplňku ke krmné dávce. A zhodnocení efektivnosti jatečného zpracování.
Effect of concentrates feeding on slaughter weight and carcass composition in farmed fallow deer (Dama dama)
Keywords: daněk evropský; farmový chov; výživa; příkrm; lysin; Fallow Deer; cattle farming; nutrition; complementary food; lysine