Hodnotový žebříček českého vojáka a jeho změny v souvislosti s působením na misích v Afghánistánu - Němec, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem hodnotového žebříčku vojáka působícího v zahraniční operaci v Afghánistánu. Práce se v teoretické části věnuje kontextu zahraničních operací v Afghánistánu. Stěžejní kapitola je zaměřena na vyjasnění pojmu "hodnota" a detailu toho, jaké hodnoty jsou důležité v české společnosti, potažmo u samotného vojáka. Praktická část obsahuje narativní příběh vojáka, který se účastnil vojenských operací v Afghánistánu, a jeho rozbor pomocí interpretativní fenomenologické analýzy. Práce přináší sondu do prožívání vojáka AČR v souvislosti s jeho účastí v zahraničí. Snaží se podat svědectví o tom, co mohl voják nasazený v zahraniční operaci prožívat a jak velký a silný vliv to na něj a jeho hodnotový žebříček mělo.
Czech soldier value system and its changes in connection with the participation in missions in Afghanistan
Keywords: hodnoty; voják; armáda; zahraniční mise; Afghánistán; values; soldier; army; system of values; Afghanistan