Vliv kouření na zdraví žen pohledem studentů porodní asistence - Medková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce popisuje vliv kouření na zdraví žen pohledem studentů porodní asistence. Vzhledem k tématu je v teoretické části práce popsáno zdraví, edukační činnost porodní asistentky, závislost na nikotinu a negativní vlivy kouření na zdraví žen. Ve výzkumném šetření byly stanoveny dva cíle. Prvním bylo zjistit, zda studentky porodní asistence edukují ženy již během studia o zdravém životním stylu. Druhý cíl se zaměřil na postoj studentek porodní asistence k ženám, které jsou závislé na nikotinu. K těmto cílům byly položeny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka zjišťovala, jakým způsobem edukují studentky porodní asistence ženy o zdravém životním stylu. Druhá výzkumná otázka zjišťovala, jakým způsobem nahlíží studenti porodní asistence na ženy závislé na nikotinu. Výzkumné šetření bakalářské práce probíhalo v domácím prostředí studentek porodní asistence během měsíce dubna v roce 2019. K provedení výzkumu byla zvolena kvalitativní metoda. Sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Kritériem výběru byly studentky oboru porodní asistence. Rozhovory byly nahrávány a doslovně přepsány na základě předchozí domluvy se souhlasem všech studentek, které byly předem seznámeny s tématem a výzkumnými cíli bakalářské práce a zároveň byly informovány o využití dat pouze pro bakalářskou práci se zachováním anonymity. Dále studentky, které se zúčastnily výzkumu, vyjádřily svůj souhlas se sběrem dat během nahrávání rozhovorů, pro něž bylo stanoveno 17 výzkumných otázek. Podle potřeby byly kladeny doplňující otázky. Na základě zachování anonymity byly jednotlivé studentky označeny S1-S8. Získaná data byla zpracována metodou "tužka-papír" a následně barevně kódována. Na základě jejich analýzy byly vytvořeny dvě hlavní kategorie a jejich podkategorie. První hlavní kategorií je Problematika kouření, která má 6 podkategorií: Postoj studentů k ženám závislým na nikotinu, Vliv kouření na zdraví žen, Postoj studentů k těhotným ženám, závislým na nikotinu, Vliv kouření na těhotenství a na plod, Zdroj informací o negativních vlivech kouření během studia, Pasivní kouření, Uvědomění si rizik z kouření. Jako druhá hlavní kategorie byla stanovena kategorie Edukace opět s 6 podkategoriemi: Zdravý životní styl, Zdroj informací o negativních vlivech kouření, Edukace žen, Edukace žen studentkami porodní asistence, Odvykání kouření, Uvědomění si závislosti na kouření. Z výzkumného šetření vyplynulo, že studentky mají znalosti o zdravém životním stylu a ví, jak by o něm ženy edukovaly. Některé studentky by je edukovaly v tom smyslu, že by je vedly k pravidelné fyzické aktivitě, dodržování pitného režimu, konzumaci dostatečného množství ovoce a zeleniny. Dále by studentky ženám doporučily, dostatečný odpočinek, požívání alkoholu pouze v malé míře a mít na paměti zachování zdravé mysli a psychické pohody. Každá ze studentek jmenovala alespoň jedno z uvedených doporučení, ovšem ne všechny studentky ženy edukují. V tomto výzkumném šetření bylo dále zjištěno, že dvě ze studentek ženy o zdravém životním stylu needukují vůbec. Uvedly, že k vykonávání edukace během studia dosud nemají kompetence, anebo není edukace tak významná. Druhá výzkumná otázka zjišťovala, jaký postoj mají studentky porodní asistence k ženám, které jsou závislé na nikotinu. Studentky měly negativní názor na ženy - kuřačky, ale některé studentky uvedly, že se jich tato problematika netýká a že si těchto žen nevšímají.
The impact of smoking on women's health from a midwife student's point of view
Keywords: porodní asistence; student/ka; zdraví; kouření; žena; edukace; midwifery; student; health; smoking; woman; education