Způsob alternativního rozšíření B-agens mezi obyvatelstvem - Jirka, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce popisuje způsoby alternativního rozšíření biologických agens mezi obyvatelstvem. Práce je zaměřena na důležité prekurzory, které zvyšují riziko takového použití. Jedním z prekurzorů je dostupnost biologických agens, které mohou být zneužity jako biologická zbraň. Většina nebezpečných agens jsou k nalezení volně v přírodě a lze se k nim dostat bez větší námahy. Schopnost efektivně rozšířit nebezpečné patogeny je dalším důležitým aspektem. Mezi hlavní způsoby šíření, které mohou být zneužity, je forma inhalace, ingesce a inokulace, včetně přenosu biologických agens pomocí vehikul a vektorů. U těchto způsobů šíření agens se hodnotí schopnost ohrozit životy a zdraví obyvatelstva. Poslední prekurzor představuje způsob alternativního rozšíření biologických agens. Forem jak šířit nebezpečné látky je mnoho. Práce se zaměřuje na alternativní způsoby, pomocí niž a techniky lze docílit efektivního přenosu agens a dosáhnout tak vysokých škod na zdraví obyvatelstva. Dále je zmíněn fakt, že biologická agens se už dříve zneužívala k útokům, a tak nelze věřit, že k takové situaci už nedojde. A jelikož je terorismus stále více aktuální a čím dál více chladnokrevnější, je zde popsána problematika i tohoto tématu. Závěrem práce je vyhledat ze všech dostupných patogenů takový, který by mohl agresor lehce využít a vyhodnocení způsobu rozšíření vybraného patogenu, který by byl pro obyvatelstvo ze zdravotního hlediska nejnebezpečnější, včetně jeho alternativ. Práce je zpracována formou rešerše české a zahraniční literatury a výsledky jsou zpracovány metodou brainwriting.
The way of alternative spread of the biological agents in population.
Keywords: biologická agens; biologické zbraně; patogen; terorismus; bioterorismus; biological agents; biological weapons; pathogen; terrorism; bioterrorism