Učím se říkat ty - Janáčková Kojanová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je nabídnout možnosti využití pedagogiky Franze Ketta v předškolním vzdělávání v České republice. Teoretická část práce se věnuje vývoji pojetí dítěte a představí specifika pojetí dítěte v Celistvé na smysl zaměřené náboženské pedagogice Franze Ketta, jeho aplikaci v koncepci Učím se říkat ty a vliv na fungování mateřské školy. Těžištěm výzkumu byla pozorování dle předem stanovených kritérií v mateřských školách regionu Schlanders v Jižním Tyrolsku. Pedagogika Franze Ketta a její principy jsou podstatou zdejší koncepce (programu) vzdělávání. Zformulované možné přínosy této koncepce lze doporučit pro praxi v mateřských školách v České republice. Na základě závěrů byl navržen školní vzdělávací plán ?Nikdy nejsi sám?.
I am learning to say you
Keywords: Franz Kett; pedagogika; mateřská škola; třídní vzdělávací program; náboženská pedagogika; pojetí dítěte; Učím se říkat ty; Franz Kett; pedagogy; nursery school; class educative plan; religious pedagogy; conception of a child; I am learning to say you