Kulturní a spolkový život v Pacově 1859-1914 (1918) - David, Josef (Jihočeská univerzita, 2009)
Předmětem zájmu bakalářská práce je "Kulturní a spolkový život v Pacově 1859- 1914 (1918)". Práce je rozvržena do pěti kapitol. V úvodu rozebírám použitou literaturu, archivní materiál a použité tiskoviny. První dvě kapitoly představují samotné město Pacov. Nejdříve jeho charakteristiku z několika hledisek, následně jeho architektonické rozvržení a každodenní život. Třetí kapitola je tvořena rozborem pojmů, které tvoří tuto práci. Další kapitoly, jenž tvoří jádro této práce, se zabývají nejdříve počátky spolkové činnosti a vývojem spolkové legislativy, zbytek tvoří už konkrétní vybrané spolky, jimiž jsou Jednota divadelních ochotníků, Zpěvácký spolek Čech a Zpěvácký spolek Slavík. Důraz jsem kladl především na jejich historii a vývoj, organizaci, vzájemné propojení osobností, místních elit a jejich členů. Závěr práce obsahuje soupis spolků činných v Pacově mezi léty 1859-1918.
Cultural and federal life in Pacov between 1859-1914 (1918)
Keywords: Pacov; maloměsto; kultura; spolek; spolkový život; 1859-1914 (1918); Pacov; provincial town; culture; club; federal life; 1859-1914 (1918)