Vztah hodnot a politiky v kontextu pojmu občanského náboženství - Klečatská, Linda (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce s zabývá vztahem hodnot a politiky v západních společnostech Evropy a USA. Poukazuje na postavení a roli náboženství ve společnosti a srovnává současné sekularizační tendence v západní Evropě s rolí tradice v americké společnosti, determinované občanským náboženstvím. Text mapuje vliv osvícenství na formování demokratických států, období totalit ve 20. století a sekularizaci i desekularizaci v poledních desetiletích. Analyzuje diskusi o roli hodnot a občanské společnosti v sekularizované Evropě. Popisuje význam náboženství pro americké občany a jeho prostoupení celým společensko-kulturním životem.
Relationship between values and politics in the context of civil religion
Keywords: hodnoty; politika; náboženství; demokracie; občanská společnost; evropská společnost; americká společnost; katolická církev; občanské náboženství; politické náboženství; values; politics; religion; democracy; civil society; European society; American society; Catholic Church; civil religion; political religion