Perzekuovaní adventisté sedmého dne v komunistickém Československu - Jadlovský, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá formami perzekuce vůči členům i církvi ASD v komunistickém Československu. Teoretická část popisuje možné formy perzekuce komunistické strany ke zmíněné církvi, ale i k jejím členům. Praktická část obsahuje výpovědi z rozhovorů oslovených respondentů s autorem práce, kde popisují vlastní zkušenosti s perzekucí v daném období. Převážná část respondentů byla vězněna během své vojenské služby, část z nich později přišla o dekret ke kazatelské činnosti pro dané území, kde vykonávali duchovenskou činnost. Dva z respondentů prožili perzekuci v PTP.
Persecuted Seventh Day Adventists in Communist Czechoslovakia
Keywords: formy perzekuce vůči členům i církvi ASD; perzekuovaní adventisté sedmého dne; odnětí státního souhlasu k duchovenské činnosti kazatelům církve CASD; věznění adventisté sedmého dne; zastavení činnosti církve CASD.; forms of persecution to members of Seventh-Day Adventist Church; persecuted Seventh Day Adventists; withdrawal of state agreement for chaplain work of Seventh Day Adventist priests; imprisoned Seventh Day Adventists; stopping of Seventh-Day Adventist Church.