Faktory ovlivňující výskyt mastitid ve vybraném chovu a návrh jejich řešení - Tlustá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Mastitida je zánětlivé onemocnění mléčné žlázy, v současné době patří mezi nejčastější zdravotní problémy v chovu skotu. Mastitida je v největší míře způsobena bakteriální infekcí vemene, mezi další možné původce patří viry, prvoci, kvasinky, řasy a plísně. Existuje široká řada faktorů snižujících obranné mechanismy vemene a predisponující dojnice pro vznik zánětu. Etiologie mastitid a zejména možnosti prevence jsou dlouhodobě ve středu zájmu nejen chovatelů dojených stád, ale i vědeckých a výzkumných pracovníků a veterinářů. Důvodem je především ekonomika chovu dojeného skotu zánět mléčné žlázy snižuje aktuální produkci dojnice, může ovlivnit i nádoj v následujících laktacích a délku pro-dukčního života dojnice; obvykle se zvyšuje brakace dojnic a míra úhynů. Obecně jsou známy i negativní dopady mastitid na reprodukci a zdravotní stav dojnice, zejména na zdraví končetin; vedoucí opět ke zkrácení produkčního života dojnice a nutnosti rychlejší obměny stáda. Cílem práce je nalezení rizikových faktorů pro vznik mastitidy. Bylo prokázáno, že výskyt mastitid je ovlivněn věkem dojnice a pořadím laktace, fází laktace, věkem při 1.otelení, nádojem v předchozí laktaci, mastitidami v 1. a ve vyšších laktacích a zdravotními problémy na počátku laktace. Na počet léčených struků měl vliv věk při 1. otelení, užitkovost v předchozí laktaci a délka stání na sucho. Negativní vliv mastitidy na reprodukci nebyl zcela jednoznačně prokázán; bylo zjištěno pouze prodlužování mezidobí s rostoucí četností léčení.
Risk factors of mastitis in chosen herd and a solution proposal
Keywords: mastitida; zánět mléčné žlázy; vemeno; dojnice; mastitis; inflammation of milk gland; udder; dairy cow