Mzdová problematika ve vybrané účetní jednotce - Šmídová, Helena (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo analyzovat mzdové náklady Kolejí a menz Jihočeské univerzity a stanovit jejich vliv na výpočet daně z příjmů právnických osob. Na základě zjištěných informací bylo zapotřebí zpracovat návrh možných řešení na optimalizaci těchto nákladů. Pro splnění výše vytyčeného cíle bylo v první řadě nutné seznámit se s problematikou mezd. V teoretické části bakalářské práce byla provedena literární rešerše, jež poskytuje ucelený přehled dané problematiky. Praktická část byla zaměřena na analýzu mzdových nákladů a stanovení jejich vlivu na výpočet daně z příjmů právnických osob. Pro výpočet a určení optimální výše mzdových nákladů bylo aplikováno osm základních zaměstnaneckých benefitů rozdílného druhu a výše. Z provedené analýzy je zřejmé, že pro zaměstnavatele je nejvýhodnější poskytovat svým zaměstnancům takové benefity, které jsou pro něj daňově uznatelnými náklady v plné výši a zároveň nejsou součástí vyměřovacího základu pro odvod pojistného.
The Issue of Wages in a Selected Accounting Unit
Keywords: mzda; mzdové náklady; benefit; daň z příjmů PO; wage; labour costs; benefit; corporate income tax