Gentrifikace a revitalizace zástavby vnitřního města Českých Budějovic s důrazem na Havlíčkovu kolonii - Šturmová, Simona (Jihočeská univerzita, 2017)
Obytné čtvrti vnitřního města Českých Budějovic byly v minulosti zanedbány. V posledních letech je zde patrná změna probíhá zde stavební revitalizace jednotlivých domů díky procesu gentrifikace. Právě na proces gentrifikace a s ní spojené revitalizace zástavby, konkrétně v českobudějovické čtvrti Havlíčkova kolonie, se zaměřuje tato bakalářská práce. Bylo uskutečněno více než 50 rozhovorů s obyvateli této čtvrti s cílem identifikovat gentrifiéry, jejich migrační historii, jejich preference obytného prostředí a jejich sociálně demografické charakteristiky. Vedle toho bylo provedeno terénní mapování projevů revitalizace zástavby, a to u každého domu v řešené Havlíčkově kolonii. Byla stanovena kritéria pro identifikaci gentrifiéra a také pro identifikaci domů a ulic s revitalizací zástavby. V analytických kapitolách práce jsou zjištěné skutečnosti zachyceny v tabulkách a znázorněny v mapách a jsou dále vyhodnoceny a zdůvodňovány. Bakalářská práce je součástí širšího projektu zaměřeného i na další čtvrti vnitřního města Českých Budějovic.
Gentrification and revitalisation of inner city's built-up area of Ceske Budejovice with emphasis on Havlickova kolonie
Keywords: Gentrifikace; revitalizace; vnitřní město; obytné prostředí; České Budějovice; Havlíčkova kolonie; Gentrification; revitalisation; inner city; residential environment; Ceske Budejovice; Havlickova kolonie