Vztah avantgardy, masového umění a kýče - Štěrbová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat tématem vztahu vysokého a masového umění v kontextu problematiky kýče. Primárními zdroji mi budou práce Skeptikové a těšitelé od Umberta Eca, esej Avantgarda a kýč od Clementa Greenberga a Estetika na přelomu milénia od Pavla Zahrádky. Hlavním předmětem práce bude zkoumání vlivu vysokého umění na kýč a masové umění a dále strukturální analýza kýče na pozadí teorie o sociokulutrních vrstvách.
Relation between avant-garde, mass art and kitsch
Keywords: avantgarda; masové umění; populární umění; kýč; teorie; estetika; strukturální analýza; sociální analýza; avant-garde; mass art; pop art; kitsch; theory; aesthetics; scructural analysis; social analysis