Úloha vychovatele v Terapeutické komunitě Karlov ve skupině závislých matek s dětmi - Nováková, Sára (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá úlohou vychovatele v Terapeutické komunitě Karlov ve skupině závislých matek s dětmi. V práci dochází k seznámení s drogovou problematikou včetně obecné specifikace terapeutické komunity. Je zde popsáno postavení neziskové organizace SANANIM v České republice a podrobně je popsána její Terapeutická komunita Karlov zabývající se léčbou závislých matek společně s jejich dětmi. Další část práce je zaměřená na léčbu závislých matek s jejich dětmi a funkcí vychovatele při této léčbě. Poslední část práce je věnována kvalitativnímu výzkumu realizovanému ve skupině abstinujících matek, které absolvovaly léčbu v této terapeutické komunitě. Při něm došlo k potvrzení hypotézy, že vychovatel pozitivně ovlivňuje během léčby vztah matek a jejich dětí.
The role of a tutor in the Therapeutic community Karlov within a group of drug addicted mothers and their children
Keywords: dítě; drogy; mateřství; terapeutická komunita; vychovatel; závislost; child; drugs; maternity; therapeutic community; tutor; drug addiction