Rychlost růstu dominantních sinic s rozdílnými strategiemi z rybničních ekosystémů - Syslová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá rychle rostoucími jednobuněčnými sinicemi (Synechocystis sp. PCC 6803 a Cyanobium gracile A1) a pomaleji rostoucími vláknitými sinicemi schopnými fixace atmosférického dusíku (Anabaena lemmermannii, Anabaena compacta a Anabaena reniformis). Experiment byl zaměřen na pozorování růstu vybraných zástupců z obou uvedených typů při různých teplotách v prostředí různými koncentracemi dusíku. Růst byl měřen na základě optické hustoty při vlnové délce 550 nm. Výsledky z jednotlivých měření byly graficky vyhodnoceny pomocí růstových křivek. Dále byly zjištěny hodnoty velikosti a objemy buněk jednotlivých kmenů. Byl učiněn závěr, že při vyšší teplotě a při vyšších koncentracích dusíku vykazuje většina sinic vyššího růstu. Z toho lze usoudit, že během letního období budou v našich rybnících s dostatečným obsahem dusíku tyto sinice ochotně zvětšovat svoji biomasu a budou tak ovlivňovat rybniční management.
Growth rate of dominant cyanobacteria with different strategies from pond ecosystems
Keywords: Synechocystis sp. PCC 6803; Cyanobium gracile A1; Anabaena lemmermannii; Anabaena compacta; Anabaena reniformis; růstová rychlost; dusík; sinice; Synechocystis sp. PCC 6803; Cyanobium gracile A1; Anabaena lemmermannii; Anabaena compacta; Anabaena reniformis; growth rate; nitrogen; cyanobacteria