Geograficky vážená regrese a její aplikace v oblasti regionálního rozvoje - Šindler, Milan (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce má za cíl aplikaci modelovacích technik metody nejmenších čtverců a geograficky vážené regrese na všech správních úrovních České republiky v oblasti regionálního rozvoje v prostředí ArcGIS. Práce představuje metodu GWR, která částečně řeší problémy spojené s analýzou prostorových dat. Závěrem práce bude srovnání přínosu použití geograficky vážené regrese na prostorových datech s běžnou lineární regresí.
Applying geographically weighted regression in regional development
Keywords: metoda nejmenších čtverců; geograficky vážená regrese; prostorová statistika; prostorová autokorelace; regionální rozvoj; ordinary least squares; geographically weighted regression; spatial statistics; spatial autocorelation; regional development