Změny hejnové hierarchie ryb jako citlivý indikátor bioaktivních látek - Macková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce vychází z poznatků z oblasti behaviorální ekologie ryb, zejména se soustředí na sociální chování hejna. Zabývá se možností využití nové, velice jemné, metody analýzy chování na Puntigrus tetrazona pro detekci změn chemismu vody. Pro účely studie jsou popsány některé projevy chování pokusného organismu. Vybrané projevy chování kontrolní skupiny ryb jsou následně porovnány s průběhem chování, který byl zaznamenán po intoxikaci 1,5 a 2,5 obj. ? koncentrací ethanolu.
Chenges in school structure as sensitive indicator of bioactive substances
Keywords: analýza chování; automatické sledování; parmička čtyřpruhá; Puntigrus tetrazona; detekce bioaktivních látek; behaviour analysis; automated tracking; Puntigrus tetrazona; detection of bioactive substances