Nové směry v rozvoji lidských zdrojů a podniková kultura - Hovorková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním cílem této diplomové práce je specifikovat současné řízení lidských zdrojů včetně analýzy podnikové kultury se zaměřením na další rozvoj lidských zdrojů. Analýza a výzkum byly prováděny ve výrobní družstvu v Českých Budějovicích, které se zabývá kovovýrobou, výrobou nástrojů a zámečnictvím. Za účelem výzkumu podnikové kultury a rozvoje lidských zdrojů bylo provedeno šetření formou dotazníku. Vedení společnosti uznává řízení lidských zdrojů za věc vysoké priority. Firma usiluje o větší konkurenceschopnost a dobré postavení na tuzemském i zahraničním trhu. Součástí koncepce je vytváření zdrojů pro vhodné pracovní prostředí, modernizaci výrobních zařízení, sociální jistoty pro zaměstnance a zlepšení podnikové kultury. Snaha o přechod na nový styl řízení lidský zdrojů se však setkává s nezájmem zaměstnanců o další vzdělávání, nižší osobní angažovaností a v neposlední řadě i faktem, že většina zaměstnanců firmy je ve věku nad 45 let. Doporučení směrem k vedení organizace se týká osobní angažovanosti, větší informovanosti a motivace pracovníků ohledně zaměstnaneckých výhod a možností profesního růstu.
New trends in human resources development and company culture
Keywords: Řízení lidských zdrojů; celoživotní vzdělávání; rozvoj lidského potenciálu; podniková kultura; tvorba týmů; Management of human resources; life-long education; development of human potential; corporate culture; team building