Interrupce a její následky - Rozmilerová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je interrupce a její následky. Interrupce a její problematika je v současnosti velmi aktuální a diskutované téma. Bakalářskou práci tvoří dvě části, a to část teoretická a část výzkumná. V teoretické části bakalářské práce je charakterizována interrupce, její metody, které jsou rozčleněny podle délky gravidity ženy a komplikací, které mohou vzniknout v důsledku umělého přerušení těhotenství. Teoretickou část dále tvoří kapitola zachycující historický vývoj interrupce od starověku po 21. století. Teoretickou část bakalářské práce uzavírá kapitola zabývající se etickou stránkou interrupce. Pro výzkumnou část bakalářské práce byly stanoveny dva cíle. Prostřednictvím prvního cíle byly zjišťovány postoje žen k interrupci a jejím následkům. Stanovením druhého cíle byly mapovány názory porodních asistentek na problematiku interrupce. Výzkumné kvalitativní šetření bylo prováděno prostřednictvím polostrukturovaných individuálních rozhovorů. Před uskutečněním rozhovorů byli gynekologové, dotazované porodní asistentky a ženy seznámeni s tématem bakalářské práce, s výzkumnými cíli a otázkami. Na základě ujištění o zachování anonymity byly podepsány žádosti o souhlas ke spolupráci. Rozhovory se ženami byly provedeny v měsících duben a květen v roce 2017 v domácím prostředí respondentek. Pro rozhovory bylo sestaveno celkem patnáct otevřených otázek. Prostřednictvím prvních čtyř otázek byly zjišťovány základní identifikační údaje žen, následných jedenáct otázek bylo cíleno na interrupci, její komplikace a následky. Rozhovory s porodními asistentkami byly vykonány v měsících duben až červen 2017 ve vybraných gynekologických ambulancích v Jihočeském kraji. Pro rozhovor bylo sestaveno celkem třináct otevřených otázek, které se zabývaly interrupcí a okruhem problémů, které ji provázejí. Získané rozhovory se ženami a porodními asistentkami byly přepsány do tištěné formy a analyzovány metodou barvení textu. Na základě analyzovaných dat byly stanoveny hlavní kategorie a podkategorie. Data získaná z rozhovorů se ženami byla rozdělena do tří hlavních kategorií, které byly rozšířeny o sedm podkategorií. Analyzované údaje z rozhovorů s porodními asistentkami byly rozčleněny do čtyř hlavních kategorií, které byly doplněny devíti podkategoriemi. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že většina dotazovaných žen zaujímá k interrupci a její problematice neutrální postoj. Pět z osmi dotazovaných žen považuje interrupci za nezbytnou součást života žen, za volbu, na kterou má právo každá žena bez toho, aby ji musela jakémukoliv člověku vysvětlovat či ji před ním obhajovat. Pouze tři respondentky projevily negativní postoj k interrupci. Dvě ženy uvedly, že jejich negativní postoj k interrupci je silně ovlivněn křesťanskou vírou, kterou vyznávají. Pouze jedna žena uvedla, že negativní postoj k interrupci vychází z jejího vlastního přesvědčení. Podobně jako u žen i většina dotazovaných porodních asistentek zaujímá neutrální názor na interrupci a její problematiku. Pouze jedna z pěti dotazovaných porodních asistentek zaujímala negativní názor k interrupci, ale zároveň uvedla, že tento názor vždy ponechávala přede dveřmi ordinace a během své praxe nedovolila, aby její postoj ovlivnil profesionální přístup k ženě a pochopení jejího rozhodnutí. Výsledky výzkumného šetření mohou být využity jako informační materiál pro porodní asistentky při edukaci žen na téma interrupce a její následky. Tato bakalářská práce by současně mohla být vhodná i pro samotné ženy jako zdroj informací o této problematice.
Abortion and its consequences
Keywords: Žena; těhotenství; interrupce; zdravotní následky; komplikace; legislativa; Postabortivní syndrom; etika; pro-choice; pro-life; porodní asistentka; Woman; pregnancy; abortion ; health aftermath; complication; legislative; post-abortion syndrome; ethics; pro-choice; pro-life; midwife