SEPSE V INTENZIVNÍ PÉČI, PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ ZE STRANY OŠETŘOVATELSKÉHO PERSONÁLU A MANAGEMENTU ODDĚLENÍ - Janoušková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2011)
Sepse představuje závažný problém nejen medicínský, ale i společenský. Každý rok umírají na těžkou sepsi a septický šok statisíce pacientů. Pacienti s vážnou sepsí jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče a jejich léčba je dlouhodobá, velmi nákladná a při tom málo efektivní. Z těchto důvodů se klade důraz zejména na prevenci sepse, která je zaměřena na předcházení a efektivní léčbu nozokomiálních infekcí nebo včasné řešení jiného problému např. šoku. Na jednotkách intenzivní péče postihují nozokomiální nákazy asi 30 % pacientů a mohou být příčinou závažného onemocnění, sepse i úmrtí. Tato práce se zabývá možnostmi sester jak mohou ovlivnit sepsi a to zejména dodržováním aseptických postupů a prevencí nozokomiálních nákaz, které mohou následně přejít v nozokomiální sepsi. K výzkumu byla použita kombinace kvantitativního a kvalitativního šetření. Cíle kvantitativního šetření byly stanoveny dva. 1 Zjistit, zda se vyskytují překážky při dodržování správných aseptických postupů při ošetřovatelských výkonech, jakožto prevence vzniku nozokomiálních nákaz a následně vzniklých septických stavů u pacientů hospitalizovaných na pracovištích intenzivní medicíny. 2 . Zmapovat slabá místa při dodržování aseptických postupů při ošetřovatelských výkonech v intenzivní péči. Na cíle navazovaly hypotézy H1 V intenzivní péči existují překážky, které brání důslednému dodržování správných aseptických postupů při ošetřovatelských výkonech. H 2 Na pracovištích intenzivní péče dochází nejčastěji k porušení aseptických postupů při ošetřovatelských výkonech z důvodu nedostatku času na daný výkon. Výzkumný soubor tvořily sestry intenzivních pracovišť ARO a JIP z 8 nemocnic. Ke sběru dat byla použita metoda dotazování, technikou dotazníku. Celkem bylo rozdáno 342 dotazníků, konečný výzkumný soubor tvořil 272 sester. Hypotéza 1 byla zamítnuta, hypotéza 2 byla zamítnuta, zjistili jsme, že se překážky pro dodržování správných aseptických postupů při ošetřovatelských výkonech nevyskytují, zmapovali jsme slabá místa při dodržování aseptických postupů při ošetřovatelských výkonech v intenzivní péči. Cíle kvalitativního šetření byly stanoveny dva. CÍL 3 Zjistit, jaká jsou preventivní opatření vzniku nozokomiálních nákaz a následně vzniklých septických stavů u pacientů hospitalizovaných na pracovištích intenzivní medicíny ze strany managementu oddělení. CÍL 4 Zjistit, jak management oddělení řeší případný výskyt nozokomiálních nákaz a následně vznik septických stavů u pacientů hospitalizovaných na pracovištích intenzivní medicíny. Byly stanoveny výzkumné otázky. 1. Jaká jsou preventivní opatření nozokomiálních nákaz a následně vzniklých septických stavů u pacientů hospitalizovaných na pracovištích intenzivní medicíny ze strany managementu oddělení ? 2. Jak management oddělení řeší případný výskyt nozokomiálních nákaz a následně vznik septických stavů u pacientů hospitalizovaných na pracovištích intenzivní medicíny? Výzkumný soubor tvořilo 5 staničních sester a 5 vrchních sester intenzivních pracovišť z nemocnic, kde zároveň probíhal kvantitativní výzkum. Výzkum byl proveden metodou polostandardizovaného rozhovoru. Výzkumné otázky byly zodpovězeny. Na základě studia této problematiky a provedeného výzkumu byl vytvořen manuál pro sestry s názvem ?Doporučení pro sestry k prevenci nozokomiálních nákaz a nozokomiální sepse nejen na odděleních intenzivní péče.? Dále pak byla vytvořena myšlenková mapa pro management oddělení, která znázorňuje prevenci a řešení nozokomiálních nákaz a nozokomiální sepse. Oba dokumenty a výsledky výzkumu budou poskytnuty především managementu nemocnic, které se zúčastnily našeho výzkumu. Tato práce také může sloužit sestrám, studentům a ostatním zájemcům k utvoření uceleného přehledu o této problematice.
Sepsis in intensive care, precautionary measures on the part of nursing personnel and department management
Keywords: Bariérová ošetřovatelská péče; Intenzivní péče; Management oddělení; Nozokomiální nákaza; Sestra; Prevence; Sepse; Barrier nursing care; Intensive care; Department managements; Nosocomial infection; Nurse; Prevention; Sepsis