Bylinná terapie a další alternativní léčby jednotlivých onemocnění - Mičanová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma bakalářské práce je Bylinná terapie a další alternativní léčby jednotlivých onemocnění. Práce se zaměřuje na léčivé rostliny, které lidstvo využívá již od nepaměti a jejich užívání je aktuální dodnes. V práci se zmiňuje zprvu historie fytoterapie, stavba rostlin a rostlinné orgány, padesát nejznámějších rostlin s jejich účinky, obsahové látky léčivých rostlin, sběr sušení a zpracování bylin a poslední kapitola se týká jednotlivých orgánů lidského těla souvisejících s léčivými účinky a detoxikací. V neposlední řadě jsou zmíněny nežádoucí účinky rostlin. Mezi cíle práce patřilo zjištění informovanosti obyvatel o léčivých rostlinách, jaké mají s nimi zkušenosti a jak je využívají. Dalším cílem bylo vytvoření internetové příručky s nejběžnějšími onemocněními a s doporučením jak se tato onemocnění dají léčit bylinami. Součástí práce je kvantitativní výzkum, který je postaven na metodě dotazování. Dotazník byl sestaven dle výzkumných předpokladů a uveřejněn na internetu, aby k němu mělo přístup co nejvíce lidí. Během týdne jsem vybrala dotazníky od 109 respondentů, jejichž odpovědi byly někdy zajímavé a celkově vypovídají o povědomí obyvatel o léčivých rostlinách. Výsledky šetření byly poté zpracovány pomocí grafů. Na základě zjištěných výsledků byly sepsány závěry a stanoveno doporučení pro praxi. Bakalářská práce může posloužit jako obohacení či ucelení dosavadních informací o léčivých rostlinách.
Herbal therapy and other alternative treatments for various diseases
Keywords: fytoterapie; léčivé rostliny; byliny; léčivé účinky; phythoterapy; medicinal plants; herbs; healing effects