Vývoj molekulárních markerů pro určení pohlaví u předivky brslenové (Yponomeuta cagnagella) - Pilíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývala identifikací sekvencí pohlavního chromozomu W motýlů. Genom samice předivky brslenové (Yponomeuta cagnagella) byl sekvenován technologií Oxford Nanopore a podařilo se jej poskládat do poměrně kompletního assembly. Byly nalezeny k-mery specifické pro samice a postupem YGS byly identifikovány kandidátní sekvence odpovídající chromozomu W, které byly ověřeny metodou PCR.
Development of molecular markers for sex determination of the spindle ermine moth (Yponomeuta cagnagella)
Keywords: motýli; Lepidoptera; předivka brslenová; Yponomeuta cagnagella; chromosom W; neo-pohlavní chromozomy; bioinformatika; k-mer; k-merová analýza; PCR markery; sestavení genomu; Oxford Nanopore; repetitivní DNA; butterflies; Lepidoptera; Yponomeuta cagnagella; W chromosome; neo-sex chromosomes; bioinformatics; k-mer; k-mer analysis; PCR markers; genome assembly; Oxford Nanopore; molecular sexing; repetitive DNA