Pastorační a sociální činnost ve vězení - Švehla, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá pastorační a sociální činností ve vězeňství. V teoretické části se zaměřuji na evropské trendy ve vězeňství v některých evropských zemí a České republice, dále posláním a úkoly vězeňské duchovní služby, konkrétně smyslem a realizací duchovní služby ve vězeňství. Přináším přehled všech církví působících ve vězeňské duchovní službě, dále možnosti působení církví ve vězení - legislativní vymezení. Popisuji ekumenický proces ve vězeňství. Popsána je také sociální práce s lidmi ve výkonu vazby, ve výkonu trestu a na závěr je popsán etický kodex sociálních pracovníků České republiky. V praktické části jsou uvedeny názory a poznatky duchovních pracujících ve vězeňské duchovenské péči.
Pastoral and Social Work in Prison Service
Keywords: pastorační sociální činnost vězeňství ekumenický proces vazba vězeňští duchovní proces názory zkušenost péče; pastoral social work prison service ecumenical process custody chaplains prison service ecumenical process opinions experience chaplains care