Člověk a hra - Zachoval, David (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá mezioborovým pohledem na fenomén hry a jejím významem v lidském životě. První kapitola se v úvodu věnuje problému obecné definice pojmu hra. Zabývá se také psychologickými teoriemi původu hry. Ve stěžejní části podrobně seznamuje se třemi nejvýznamnějšími autory teorií hry - J. Huizingem, E. Finkem, R. Cailloisem a jejich dílem. Ve druhé části sleduje vývoj hry v různých obdobích lidských dějin až po současnost. V poslední kapitole je v úvodu krátká zmínka o hře zvířat a je zde popsán význam a smysl hry v jednotlivých fázích života jedince.
A Human and a Game: Attempt to Interdisciplinary Preview
Keywords: hra; hra v historii; hra zvířat; filosofie; kulturní antropologie; vývojová psychologie; význam hry; Huizinga; Fink; Caillois; game; game in history; animal games; philosophy; cultural anthropology; developmental psychology; importance of the game; Huizinga; Fink; Caillois