Přestavba bývalého kravína v obci Léskovec. - Filsoch, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce seznámí čtenáře s problematikou týkající se přestavby starého zemědělského objektu. Čtenář se dozví nějaké informace o okolí stavby i o stavbě jako takové a důvod, proč jsem si vybral právě tento objekt pro mou práci. Dozví se stručnou historii zemědělství u nás, co předcházelo stavbám tohoto typu a z jakých materiálů se stavělo v polovině minulého století. Proto, abych mohl začít s návrhy přestavby, jsem musel provést místní šetření. V rámci tohoto šetření jsem navštívil majitele objektu, který mi sdělil informace o objektu a o jeho historii. Poté jsem zjišťoval informace v územním plánu a nahlížel jsem do katastru nemovitostí. Dalším krokem byl stavebně - technický průzkum stavby, při kterém jsem celou stavbu zaměřil a zjišťoval technický stav jednotlivých stavebních konstrukcí. Zároveň s tím jsem vše dokumentoval pomocí fotoaparátu. V průzkumu jsem postupoval od základů přes podlahy, stěny až po krov a střešní krytinu. Tento průzkum posloužil jako podklad pro návrh nového využití objektu a pro řešení poruch, které jsem v rámci průzkumu zjistil. Po návrhu se objekt promění v minipivovar s restaurací a ubytovacími prostory a změní tak úplně své dosavadní využití.
Reconstruction of a former cowshed in the Léskovec.
Keywords: přestavba; zemědělský objekt; stavba; rekonstrukce; porucha; redevelop; reconstruction; farm object; building; defect