Fundraising ve vybraných nestátních neziskových organizacích působících ve zdravotně sociální oblasti v Českých Budějovicích - Dodávka, Ludvík (Jihočeská univerzita, 2007)
Fundraising ve vybraných nestátních neziskových organizacích působících ve zdravotně sociální oblasti v Českých Budějovicích Problematika získávání finančních prostředků patří k zásadním problémům nezávislého rozvoje neziskového sektoru. Hlavní a často jedinou strategií mnoha organizací je získávání grantů a dotací od domácích státních institucí a nejrůznějších nadací. Místní správa a samospráva, podniky a samozřejmě jednotlivci často chtějí napomoci řešení problémů věcnou podporou, časem, znalostmi i penězi. Důležité je umět tyto potenciální dárce oslovit, probudit v nich zájem o činnost NNO, nabídnout jim nejen možnost darovat, ale především spolupracovat. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy nestátní nezisková organizace, zdroje financování nestátních neziskových organizací a také metody fundraisingu. Pro výzkum byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Jako technika sběru dat byl zvolen dotazník, který vyplňovali zástupci NNO, kteří se v dané organizaci věnují fundraisingu. Z výsledků výzkumu vyplývá, že největší procento finančních prostředků získávají NNO od státní správy a samosprávy, z programů Evropské unie, ze samofinancování a určitou část rozpočtu tvořily finanční prostředky získané od podniků a firem, individuálních dárců a také od nadací a nadačních fondů. Z výsledků rovněž vyplývá, že nejčastější metodou fundraisingu využívanou NNO působícími ve zdravotně sociální oblasti v Českých Budějovicích je žádost o grant, dále jsou to osobní žádost, direct mail (dopis), příjmy z vlastní činnosti a členské příspěvky. Nepříliš často využívanými metodami jsou veřejná sbírka a benefiční akce. Výsledky výzkumu také ukázaly, že jako nejdůležitější faktor úspěchu NNO při získávání finančních prostředků považují jejich zástupci poslání a cíle NNO a spolupráci NNO s orgány státní správy a samosprávy. Tuto bakalářskou prácí bude možné využít jako informační a studijní materiál k problematice financování nestátního neziskového sektoru.
Fundraising in the selected NGO´ s involved in the health and social sphere in České Budějovice
Keywords: nestátní neziskové organizace; fundraising; metody fundraisingu; zdroje financování NNO; NGO´s; fundraising; methods of fundraising; financial sources for NGO´s