Téma Rodina v mateřské škole - Knězková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je zjistit, při jakých aktivitách a činnostech s dětmi se učitelé mateřských škol dotýkají tématu "Rodina". Jaké se v této oblasti objevují problémy, a to vzhledem k velkému množství rozvedených rodin, nesezdaných soužití a jiných forem rodiny. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretické a praktické části. Teoretická část je zaměřena na oblast rodiny, funkce rodiny, styly ve výchově, výchovné působení a rodičovské postoje. V další části se zabývám mateřskou školou a obdobím předškolního věku. Je zde také zpracováno téma Rámcově vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, Třídní vzdělávací program a aktivity a hry v mateřské škole. Praktická část přináší výsledky kvalitativního šetření, kdy bylo zjišťováno, při jakých aktivitách se setkáváme s tématem "Rodina" v mateřské škole. Výzkum probíhal formou rozhovoru s učitelkami mateřských škol. Výsledky mimo jiné ukazují na problémy s tímto tématem spojené. Přínosem této práce jsou předložené výsledky vztahující se k tématu "Rodina" v mateřské škole. Toto téma bylo zvoleno z důvodu zmapování aktivit na téma "Rodina" a přibývajících problémů s tímto tématem spojených. Rodina je důležitým zázemím pro dítě, z důvodu potřeby jistoty, bezpečí a lásky. Proto je důležité utvářet v dětech vztah k rodině už v předškolním věku.
Theme Family in the kindergarten
Keywords: Rodina; funkce rodiny; mateřská škola; předškolní věk; rámcový a třídní vzdělávací program; aktivity a hry v mateřské škole; Family; family function; kindergarten; pre-school age; framework and class educational program; activities and games in kindergarten