Aktivita přežvykování dojnic ve vztahu k jejich vybraným fyziologickým funkcím - Růžková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Jedním z nejdůležitějších odvětví živočišné výroby v České republice je právě chov skotu, který po celou dobu vývoje chovatelství patří k nejnáročnějším a jeho výsledky do určité míry rozhodují o ekonomické úspěšnosti zemědělských produktů. Skot se chová především pro mléko, maso a sperma. Cílem této bakalářské práce bylo získat základní údaje a formulovat poznatky o aktivitě přežvykování dojnic ve vztahu k jejich zdravotnímu stavu, mléčné užitkovosti a reprodukci. Pravidelným sledováním ruminace dojnic se může výrazně zlepšit stav těchto jednotlivých fyziologických funkcí, a to vede k udržení a zdokonalení produktivity stáda. Práce byla realizována v podniku Zemědělské obchodní družstvo Mrákov, na farmě v Tlumačově. V současné době podnik hospodaří přibližně na 2 470 ha zemědělské půdy. Družstvo se zaměřuje především na produkci skotu a chová přibližně 900 dojnic holštýnského plemene, z toho ve stájích v Tlumačově se nachází kolem 250 krav. Do vlastního pozorování bylo zařazeno celkem devět dojnic holštýnského plemene, které byly rozděleny do tří skupin podle sledování aktivity přežvykování. U skupiny číslo 1 byly hlídány změny ruminace ve vztahu k zdravotnímu stavu. Druhá skupina dojnic byla zaměřena na sledování aktivity přežvykování ve spojitosti s reprodukcí a do třetí skupiny byly zařazeny dojnice, u kterých byla pozorována ruminace související s mléčnou užitkovostí. Vlastní pozorování proběhlo v období od 27. 1. 2018 do 17. 3. 2018. Při monitoringu přežvykování byl využíván přístroj SCR Heatime ? PRO. Díky obojkům od SCR, které obsahují přesný senzor, mohl být vyhodnocen zdravotní stav, reprodukce a mléčná užitkovost vybraných dojnic. Jelikož systém SCR pro přesnější výsledky vyhodnocuje s aktivitou přežvykování zároveň i aktivitu pohybovou, je v praktické části této práce, jako vedlejší, sledovaný i pohyb dojnic. Podle vyhodnocení aktivit a následného zhodnocení zdravotního stavu, reprodukce a mléčné užitkovosti dojnic bylo zjištěno, že systém SCR všechny poklesy a nárůsty aktivit zaznamenal a podal včasné hlášení o stavu dojnic, čímž došlo k ověření jeho funkčnosti a jeho možnému využití při pozorování přežvykování a pohybové aktivity. Zjištěné výsledky ukázaly, že všechny dojnice z první skupiny, kde byl sledovaný zdravotní stav, onemocněly zánětem mléčné žlázy (mastitidou) a následně byly léčeny antibiotiky. Ve druhé skupině, kde byla monitorována reprodukce, se zjistilo, že krávy s č. 30 a 76 měly pravidelný estrální cyklus a kráva s č. 190 měla cyklus nepravidelný, ale inseminovány byly všechny. A v poslední skupině, kde byly pozorovány dojnice ve vztahu k jejich mléčné užitkovosti, se zjistilo, že každá z vybraných dojnic měla problém se svým zdravotním stavem po otelení, který měl vliv na jejich mléčnou užitkovost.
Dairy cows' ruminating activity in relation to their selected physiological functions
Keywords: Přežvykování; aktivita; SCR; dojnice; zdravotní stav; reprodukce; mléčná užitkovost; Rumination; activity; SCR; dairy cow; health condition; reproduction; dairy yield