Analýza služeb poskytovaných klientům speciálně pedagogických center - Růžičková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce si klade za cíl reagovat na probíhající diskuzi o podobě standardů (obsahu) činností speciálně pedagogických center. V teoretické části budou rozebrány platné, legislativně zakotvené standardy vybraných činností (komplexní diagnostika; konzultace poskytované zákonným zástupcům, pedagogickým pracovníkům, školám a školským zařízením; kariérové poradenství pro žáky se zdravotním postižením; vedení dokumentace centra a příprava dokumentů pro správní řízení) a porovnány s návrhy, které byly předloženy Asociací pracovníků SPC. Praktická část práce se pokusí prostřednictvím expertních rozhovorů o zmapování hlavních problémů (problémových okruhů), souvisejících s naplňováním vybraných standardních činností tak, jak jsou vnímány terénem, tj. pracovníky jednotlivých SPC (konkrétně psychology). Výsledky výzkumu jsou uvedeny na konci praktické části.
Analysis of services provided for clients of special education centers.
Keywords: komplexní diagnostika; kariérové poradenství; konzultace; krizová intervence; speciálně pedagogická centra (SPC); vedení dokumentace; comprehensive diagnostics; career guidance; consultation; crisis intervention; special education centers (SEC); administration of documentation