Vliv sourozeneckých konstelací na osobnostní charakteristiky jedince. - Novotná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem předkládané bakalářské práce je ověřit poznatky, které vychází z teorií o vlivu sourozeneckých konstelací na osobnost jedince a jeho osobnostní charakteristiky, na konkrétním vzorku studentů PF JU. Teoretická část bakalářské práce v jednotlivých kapitolách zpracovává témata, která s problematikou sourozenectví a sourozeneckých konstelací souvisejí. První část teorie se věnuje tématu osobnost, významu sourozenectví a sourozeneckých vztahů, socio-emočnímu vývoji a vývoji sourozeneckého vztahu. Druhá část teoretické části je pak zaměřena na sourozenecké konstelace a popis jednotlivých sourozeneckých pozic a charakteristik z nich vyplývajících. Praktická část poté zpracovává samotný výzkum provedený mezi 99 studenty Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Výzkum pomocí krátkého dotazníku a NEO pětifaktorového osobnostního inventáře zjišťuje osobnostní vlastnosti respondentů vzhledem k jejich sourozenecké pozici.Výše zmíněných 99 studentů bylo rozděleno do třech skupin dle pořadí narození, které jsou v rámci třech stanovených hypotéz následně porovnávány.
The Siblings constellations and their influence on personal characteristic.
Keywords: Osobnost; socio-emoční vývoj; sourozenec; sourozenecká konstelace; Big Five; Personality; social and emotional development; sibling; siblings constellation; Big Five