Tísňová péče a její význam v péči o seniory - Dvořáková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tísňovou péčí a jejím významem v péči o seniory. Konkrétně se zaměřuje na seniory, kteří jsou zároveň pacienty praktických lékařů. Praktičtí lékaři jsou pro své pacienty velkým zdrojem informací. Senioři jim důvěřují a dají na jejich doporučení. Praktičtí lékaři by měli znát sociální sužby, potažmo tísňovou péči, aby o nich mohli informovat své pacienty. Cílem bakalářské práce je tedy zmapovat tísňovou péči pro seniory z pohledu praktických lékařů. Výzkumné otázky byly zaměřeny na to, jaký je rozsah znalostí praktických lékařů o službě tísňové péče. Dále na to, jak praktičtí lékaři pro dospělé hodnotí význam tísňové péče v péči o seniory. Výzkumné otázky se také zaměřovaly na to, jak informují o této službě praktičtí lékaři své pacienty, kteří by mohli být potenciálními uživateli této služby. V bakalářské práci byl použit kvalitativní výzkum, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 9 praktických lékařů z Českých Budějovic a Trhových Svin. Data byla v praktické části pro větší přehlednost uspořádána do jednotlivých kategorií. Z výzkumu vyplývá, že jen málokterý praktický lékař zná službu tísňová péče, tudíž i informace o ní poskytují jen zřídkakdy a málokomu. Na druhou stranu uznávají, že zdrojů, odkud získávají senioři informace o sociálních službách, je málo. Jako nejvýznamnější přínos tísňové péče hodnotí praktičtí lékaři zvyšování jistoty, pocitu bezpečí a samostatnost seniorů. Výsledky mé práce mohou sloužit nejen studentům a případným zájemcům o tuto službu, ale především poskytovatelům tísňové péče a praktickým lékařům ke zvýšení zájmu a zkvalitnění znalostí o sociálních službách, zejména o tísňové péči.
Emergency care and its importance in the care of seniors
Keywords: Tísňová péče; senior; praktický lékař; sociální služby; Emergency care; senior; general practitioner; social service