Lesní noviny - opora pro environmentální výchovu v předškolním vzdělávání - Hosenseidlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na environmentální výchovu v předškolním vzdělávání a jejím hlavním cílem je představení výukového projektu, na téma lesní ekosystém. Environmentální projekt je ve formátu monotematického čísla novin s názvem ,,Lesní noviny", který cílí na problematiku lesního ekosystému a obsahuje ucelené vzdělávací činnosti pro podporu výuky environmentální výchovy v mateřských školách. Teoretická část se věnuje pojmu environmentální výchovy, její charakteristice, metodických prvkům a možnosti využití lesní pedagogiky. Praktická část je v rámci provedeného polosturukturovaného rozhovoru věnována evaluaci práce s Lesními novinami přímo v praxi v mateřské škole a v rodinném prostředí, kde se vyskytují děti předškolního věku. Na základě získaného kladného hodnocení vypracovaného projektu, bude práce na projektu pokračovat a v řešení je další vydání Lesních novin.
Forest newspaper - support for environmental education in preschool education
Keywords: environmentální výchova; předškolní vzdělávání; výukový projekt; lesní noviny; lesní ekosystém; environmental education; preschool education; educational project; forest newspapers; forest ecosystem