Drogová závislost u dětí a mládeže v ústavní výchově - Masnerová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou užívání legálních a nelegálních drog v ústavní výchově v České republice. Teoretická část charakterizuje dítě ve společnosti, citovou deprivaci dětí, ústavní výchovu. Dále popisuje závislost, fáze vývoje drogové závislosti a studi ESPAD. Praktická část práce obsahuje zjištění, jaká je zkušenost klientů ústavního zařízení s legálními nebo nelegálními drogami. Mají-li možnost přijít s drogou do kontaktu a to i přes přísnější bezpečnostní pravidla dětského domova.
Drug Addiction of Children and Teenagers under the Influence of Institutional Education
Keywords: ústavní výchova; citová deprivace; závislost; legální drogy; nelegální drogy; dospívání; institutional education; emotional deprivation; addiction; legal drugs; illegal drugs; adolescence