Psychologické aspekty vyrovnávání se s traumatickou amputací - Rejšková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vyrovnávání se s traumatickou událostí, a to u osob po amputaci dolní končetiny. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část přibližuje definici amputace a její dopady na život jedince. Dále zahrnuje pojem trauma, fáze vyrovnávání se s traumatem a druhy posttraumatických poruch. V neposlední řadě představuje aspekty, které se objevují v procesu vyrovnávání se se závažnou životní změnou, a to sociální opora, zpracování události, body image a existenční strachy. Empirická část představuje metodologii výzkumu a dále uvádí výsledky kvalitativního přístupu, ve kterém byl zvolen polostrukturovaný rozhovor jako hlavní metoda sběru dat. Výzkumný soubor byl tvořen čtyřmi respondenty po traumatické události, při které přišli o dolní končetinu. Hlavním cílem bylo prozkoumat, jaké aspekty jsou pro jedince po traumatické amputaci nejdůležitější k návratu do běžného života a přijetí vlastního postižení. Získaná data byla analyzována pomocí otevřeného kódování a následně interpretována. Výsledky poukázaly na mnoho aspektů, které traumatizovaným jedincům napomáhají či naopak situaci ztěžují.
Psychological aspects of dealing with traumatic amputation
Keywords: trauma; amputace; traumatická událost; zpracování události; sociální opora; trauma; amputation; traumatic incident; processing of incident; social support