Vliv gotického románu a otázka identity v příbězích o Harry Potterovi - Svobodová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce sleduje vliv anglického gotického románu v příbězích Harryho Pottera, zaměřuje se především na otázku identity vybraných hrdinů a její interpretaci v kontextu této literární tradice. Klíčovými tématy této práce se staly motivy nejistoty a strachu z neznáma, hledání osobní identity a smyslu vlastní existence. Pozornost je věnována také psychologické charakteristice postav a významu prostředí, ze kterého jednotliví hrdinové pocházejí. Součástí práce je také stručný přehled konkrétních autorů a jejich děl, kteří měli vliv na práci J. K. Rowlingové. Nalezneme zde také teoretické pojednání o gotickém románu a pohádce.
The Influence of the Gothic Novel and the Question of Identity in the Stories of Harry Potter
Keywords: identita; existence; nejistota; strach z neznáma; identity; existence; feeling of uncertainty; fear of the unknown