MR vyšetření prostaty a statistická úspěšnost navigované biopsie prostaty - Hefler, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Karcinom prostaty je velmi závažným a častým onemocněním jak ve světě, tak i v České republice. Incidence v roce 2018 byla 62,5 na 100 000 obyvatel napříč Českou republikou. V současné době incidence i mortalita mírně klesá. Diagnostika karcinomu prostaty se zahajuje pohmatovým vyšetřením per rectum. Dále pak odběr na PSA. Pokud je tato hodnota vysoká, je pacient odeslán na biopsii prostaty, která se provádí pod ultrazvukovou kontrolou. Přesnějšímu zacílení prostaty pomáhá obrazová fúze. To znamená, že si urolog připojí obrazy z magnetické rezonance do ultrazvukového přístroje. Neodebírá se tzv. na slepo. Při navigované biopsii prostaty je odebráno cca 10-12 vzorků, a ty jsou vyšetřeny na patologii pomocí histologického vyšetření. Patolog podle Gleasonova skóre určí na stupnici 1-5 (1 = nejlépe diferencovaný, 5 = nejhůře diferencovaný) diferenciaci a typ karcinomu prostaty. Lékaři karcinomy prostaty hodnotí také podle PI-RADS 2.1 systému, který určí riziko výskytu karcinomu prostaty. Tento sytém také využívá škálu od 1 do 5 (1 = velmi nízká pravděpodobnost, 5 = velmi vysoká pravděpodobnost). Navigovaná biopsie prostaty se provádí od hodnocení PI-RADS 4-5. Pro svou bakalářskou práci jsem použil data ke zpracování statistiky z nemocničního informačního systému Nemocnice České Budějovice z urologického oddělení. Zajímal jsem se o pacienty, kteří zde byli vyšetřování v posledních dvou letech, a to od dubna 2019 do června 2021. Za toto období bylo vyšetřeno celkově 288 mužů. Z toho byl proveden náhodný výběr 45 pacientů pro určení statistické úspěšnosti navigované biopsie prostaty pomocí magnetické rezonance. Cíle práce byly: 1. Vytvoření informačního textu obsahujícího anatomický a funkční popis prostaty, podstatu magnetické rezonance a její využití u vyšetření prostaty a deskripci navigované biopsie prostaty. 2. Stanovení statistické úspěšnosti navigované biopsie prostaty spomocí magnetické rezonance. Byly stanoveny následující hypotézy: H1: Pokud dojde k nekorespondenci prvotních výsledků laboratorních a histologických ohledně karcinomu prostaty, je u většiny pacientů indikováno bioptické vyšetření prostaty s použitím magnetické rezonance. H2: U více než 80 % pacientů je potvrzen karcinom prostaty po odebrání histologických vzorků s využitím magnetické rezonance. Došlo k sestavení informačního textu, který obsahuje základy principu magnetické rezonance a diagnostiky karcinomu prostaty společně s MR navigovanou biopsií prostaty - byl tedy splněn cíl číslo 1. Cíl číslo 2 byl taktéž splněn, jelikož byl statisticky určen poměr pozitivních a negativních výsledku navigované biopsie. Tento poměr byl 73% pozitivních a 27% negativních nálezů. Je nutné tedy zamítnout hypotézu H2. Hypotézu H1 můžeme přijmout dle informací od MUDr. Černého, který tyto biopsie provádí v Nemocnici České Budějovice a.s.
Magnetic resonance imaging of prostate and the success rates in statistics of guided biopsy of the prostate
Keywords: Magnetická rezonance; navigovaná biopsie prostaty; karcinom prostaty; PSA; Gleasonovo skóre; Magnetic resonance; guided biopsy of the prostate; prostate cancer; PSA; Gleason's score