Mezi strukturalismem a Novou kritikou. (Teoretické souvislosti v díle René Welleka). - Borovková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na literární teorii česko-amerického badatele René Wellka, kterou se pokusím zasadit do kontextu dvou nejvýznamnějších teoretických škol, jimiž byl René Wellek bezprostředně ovlivněn a jejichž diskurs svými pracemi sám spoluutvářel, a sice českého strukturalismu a angloamerické nové kritiky. Na základě vybraného souboru Wellkových teoretických prací poukáži na podobnosti i rozpory s myšlenkami nejvýznamnějších představitelů obou literárněvědných uskupení. Hlavním předmětem mého zájmu bude Wellkův koncept literární vědy jako akademické disciplíny a jeho pojetí literatury a literárního díla jako objektu studia, ale budu si všímat též Wellkova stylu psaní či metodologických postupů při analýze a interpretaci konkrétních literárních děl. Cílem mé práce je poukázat na vzájemné vztahy, nikoli zařadit badatele do jedné ze škol.
Between structuralism and New criticism. (Theoretical consequences in the work of Rene Wellek).
Keywords: literární věda; literární historie; kritika; metoda; umělecké dílo; strukturalismus; nová kritika; literary theory; literary history; criticism; method; work of art; Structuralism; New Criticism