Profil dobrovolníka programu Pět P - Uvírová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. V první části jsem definovala pojmy dobrovolnictví, dobrovolník, mentoring, program Pět P. V mentoringové části jsem se zabývala celosvětovým programem Big Brothers Big Sisters, jeho vývojem, historií a v neposlední řadě jeho realizací v České republice pod názvem Pět P. Zde jsem se zaměřila na celkovou charakteristiku programu, jeho vznik, vývoj, cíle, principy a na první založené Pět P u nás. Cílem práce je zhodnotit profil dobrovolníka programu Pět P. Za profil dobrovolníka jsem považovala věkové rozhraní dobrovolníků, pohlaví, dětství, studium, zájmy, koníčky, rodinu, osobní, současný život a v neposlední řadě souvislost s programem Pět P, a utvořit tak podrobný profil toho, jací lidé se stávají dobrovolníky zmiňovaného programu. V praktické části byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazníku, který obsahoval 21 otázek. Z těchto otázek bylo 12 uzavřených, 4 otevřené a 4 polootevřené. Tento dotazník je možno rozdělit na čtyři okruhy, a to dětství, identifikační otázky, současná osobní situace, souvislosti s programem Pět P. Výsledky byly vyhodnoceny popisnou statistikou s využitím grafů. V další části práce jsou vyhodnoceny výsledky výzkumu, které jsou zpracovány popisnou statistikou pomocí grafů. Výsledky přinesly nejen očekávané předpoklady, ale také velice zajímavé a nečekané výsledky. Jeden z nich byl, že 32 ze 100 dotazovaných pracuje na plný úvazek. Dalším nečekaným a překvapivým výsledkem bylo, když na otázku, zda chcete mít své vlastní děti, odpověděli 2 respondenti ne a 7 možná. Tato odpověď je velice zajímavá vzhledem k tomu, že program Pět P je zaměřen na děti. Další části práce je Diskuze, ve které jsou zhodnoceny podrobněji veškeré výzkumné otázky a jejich vyhodnocení. Na závěr práce uvádím také, jak by tento výzkum mohl pomoci samotné Asociaci Pět P v České Republice.
Profile of a volunteer of the program Five P
Keywords: dobrovolnictví; dobrovolník; mentoring; program Pět P; volunteering; volunteer; mentoring; programme Five P